woensdag 14 november 2007

Worldcat Identities

Ik heb eens even zitten kijken in die Identities optie die sinds kort in Worldcat is geintegreerd. Ik kwam daartoe na signalering door Edwin in zijn blog. Ik had er over gehoord, maar er nooit naar gekeken, misschien omdat het, toen ik er over hoorde, nog erg experimenteel was.

Maar nu toch maar eens een kort onderzoekje. En hoe deed ik dat dan? Precies, ik toetste mijn eigen naam in! Uiteraard is dat geen ijdelheid mijnerzijds, dat begrijpt u, maar ik kan natuurlijk zo wel gemakkelijk controleren of er iets van de voorziening klopt. Afgezien van wat tijdschrift artikelen die nooit ergens zijn gecatlogiseerd, heb ik ooit bijgedragen als auteur aan twee boeken en ben ik ook ooit gepromoveerd, het derde boek dus.

Mijn eerste schrijfsel werd in 1985 gepubliceerd en was eigenlijk een gewone tentoonstellingscatalogus die ik schreef met mijn docent middeleeuws hebreeuws. In feite een obscuur werkje, mag eigenlijk de naam 'boek' niet hebben. Het tweede boek waaraan ik een bijdrage leverde was een vertaling van een vroegchristelijke bijbelcommentaar en dat boek verscheen -in een reeks- in 1993. Tot slot promoveerde ik -met een in eigen beheer uitgegeven boek- in 1998.

Wat vind ik daarvan terug in die Worldcat Identities? Welnu alleen de eerste twee werken. Mijn proefschrift is er niet! Zit zelfs niet in Worldcat en dat is precies waar Edwin op doelde toen hij opmerkte dat de GGC niet volledig is opgenomen. Jammer.

En wat is een 'audience level' (van kids tot special) nu eigenlijk? Is dat het veronderstelde gemiddelde niveau van je publicaties? Of het gemiddelde niveau van je lezers? Hoe meet je dat eigenlijk? Mijn level zit net een beetje boven het gemiddelde. Ik dacht altijd dat al mijn schrijfsels zeer specialistisch waren, gezien de onderwerpen. Maar misschien dat het niveau nog veranderd als mijn proefschrift wordt meegenomen!

Dan de 'related identities'. In mijn geval zijn dat de co-auteurs van de eerste twee boeken en de auteur van de bijbelcommentaar, Efrem de Syrier (306-373). Ik voel mij vereerd met dit gevarieerde gezelschap, maar Efrem een related identity noemen, ik weet het niet hoor.

So far so good, en nu eens testen met een echte wetenschapper. Steven Mithen, engels archaeoloog. Dat ziet er beter uit! Mithen heeft flink gepubliceerd de laatste jaren, waaronder uiteraard ook artikelen. Die artikelen zie je niet terug in de opsomming van publicaties, maar zijn wel op te roepen vanuit de timeline. Even zelf de publicaties optellen in de timeline en dat levert 33 publicaties op, waarvan er slechts 10 (de boeken) worden opgesomd. 10? Sommige titels staan er dubbel! Catalogiseer fouten? of ietsjes aangepaste titels ('origin' in de ene titel 'origins' in de andere) bij nieuwe oplagen dan wel edities? Wie zal het zeggen?

Tot slot zien we onderaan een tagcloud staan die overduidelijk betrekking heeft op het wetenschappelijke werk van S. Mithen. Ik vind het verwarrend als de cloud wordt aangeduid met 'associated subjects'. Ik denk dan dat de onderwerpen op de een of andere manier gekoppeld zijn aan zijn werk en niet een aanduiding van zijn onderwerp(en). Duidelijker is volgens mij de simpele aanduiding 'His subjects'.

Kortom, een geweldige voorziening, met hier en daar een klein beetje onduidelijkheid, hier en daar een klein beetje onvolledigheid. Worldcat Identities is dan ook nog in het beta-stadium en de er aan ten grondslag liggende data is niet compleet, maar dat laatste is eenvoudig op te lossen, lijkt mij. En over attenderen gesproken; ik zou net als Edwin erg gelukkig zijn als RSS op een identity kan worden gerealiseerd. Altijd op de hoogte blijven van wat Mithen nu weer heeft geschreven, wie wil dat nou niet?

Geen opmerkingen: