maandag 12 november 2007

Bibliotheekbezoekers delen niets!

Maakte ik in Delen, privacy en vertrouwen al gewag van het verschijnsel dat bibliotheekgebruikers eigenlijk niks willen delen met andere gebruikers, binnen de context van de bibliotheek tenminste, dan moet ik nu helaas vertellen dat ik dat al eerder wist.

Wat is het geval? Zo'n beetje voor de zomer hebben wij hier in de bibliotheek van het Vredespaleis de voorziening 'MyPPL' geintroduceerd. Een keer even een kort berichtje op de homepage en verder geen poespas. Inmiddels hebben wij nu zo'n 100 gebruikers van deze voorziening. Niet erg veel, maar dat hadden wij ook niet verwacht. Het actieve werven van gebruikers moet nog beginnen. Wij beschouwen de afgelopen maanden eigenlijk als een testperiode.

In de 'MyPPL' hebben wij een paar typische -zeg- uitwisselingsopties gemaakt.
  1. een ikoontje dat aangeeft dat anderen de publicatie ook hebben geplaatst in 'MyPPL'
  2. een mogelijkheid om tags toe te kennen aan een publicatie
  3. een mogelijkheid om reviews te schrijven die dan door anderen gezien kunnen worden
Wordt niet gebruikt! In de review optie alleen meldingen als: 'moet geprint worden', 'moet gekopieerd worden', 'lezen!', etc. Niet bepaald informatie die je wilt delen met anderen, zou ik zeggen. Het kan heel goed zijn dat de gebruikersgroep van onze bibliotheek nog niet klaar is voor dit soort nieuwerwetsigheden. Daar ligt dus een taak! Maar hoe doe je dat op de beste manier?

Misschien dat we hier in de PPL maar moeten besluiten die drie mogelijkheden voorlopig te vervangen door een optie: virtueel 'geeltje'.

Geen opmerkingen: