woensdag 21 november 2007

Ebook readers en PPL

In de bibliotheek van het Vredespaleis werken wij op dit moment aan een voorstel om doelgericht te onderzoeken wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn met betrekking tot de inzet van ebook readers.

Natuurlijk hebben wij hier intern al de nodige ad hoc discussies gehad, maar nu wordt de structurele aanpak die ons voor ogen staat ingegeven door de -hier en daar wat opgeblazen- publiciteit rondom de introductie van de Kindle door Amazon. Duidelijk is in ieder geval dat we dat foeilijke ding in eerste instantie niet zullen meenemen in ons onderzoek, simpelweg omdat de reader in Europa niet geleverd wordt, maar natuurlijk ook omdat er nog geen communicatie via de europese telefoonnetwerken kan plaatsvinden. Schuiven we dus naar de achtergrond.

Onder doelgericht verstaan wij in ieder geval dat we zullen voorstellen twee readers aan te schaffen en dan vervolgens te kijken hoe wij die kunnen inzetten in onze eigen dienstverlening. Uiteraard onderzoeken wij de technische mogelijkheden (draadloos kunnen werken en hoe dan? via usb op de leeszaalcomputers?) conversie software (welke software waar aanbieden?) en natuurlijk de content (welke teksten kunnen wij inkopen en hoe mogen we die verspreiden?) en zo zullen er nog wel meer vragen opkomen, denken wij zo.

Even nog een illustratie: een ebook via Netlibrary aanbieden heeft zo zijn beperkingen, namelijk: "uitlenen" betekent dat het ebook vervolgens niet meer beschikbaar is voor anderen totdat het wordt " teruggebracht" is er een, en de ander is natuurlijk de prijs. Zouden wij niet een ebook reader (of meerdere) vol kunnen zetten met relevante teksten en die dan ter uitlening kunnen aanbieden? Zo weten wij dat een Netlibrary ebook gemiddeld 150 euro kost, sommige van die eboeken kosten bij Amazon 40 dollar!

Ik zou wel eens willen onderzoeken of een bij Amazon, of welke andere ebook provider dan ook gekocht eboek, mag worden opgeslagen op een eigen server en op afroep geplaatst mag worden op een ter uitlening beschikbare reader?

Stel je eens voor? In onze (juridische) bibliotheek komt een onderzoeker langs die aangeeft gedurende een bepaalde periode te willen werken aan een bepaalde kwestie. Onze vakinhoudelijke experts weten dat voor een dergelijk onderzoek een aantal handboeken beschikbaar is die ook elektronisch in ons bezit zijn. Voor een dergelijke gelegenheid zou je dus een specifieke reader kunnen opbouwen. Of je laat dat over aan de onderzoeker zelf, maar biedt je uiteraard terzake deskundige ondersteuning.

Een en ander lijkt mij wel een onderzoeksprojectje waard.

3 opmerkingen:

Unknown zei

Ik vrees het ergste met al die DRM-kwesties....

Aad Janson zei

Vrees is niet helder. We onderzoeken en misschien moeten we vaststellen dat je vrees terecht is. Over een paar maanden weten we meer. Uiteraard delen we dat dan.

Ali Molenaar zei

Als bijna-buurvrouw (Clingendael) ben ik wel benieuwd naar de resultaten van jullie onderzoek. Ik heb al een keer iemand met E-books bijna over de vloer gehad, ik heb alleen geen tijd gehad om er zelfs maar over na te denken