donderdag 10 juli 2008

Bloggen in de PPL

Het begint er een beetje op te lijken! Na de drukke werkzaamheden rondom de inrichting en presentatie van de nieuwe website is in de bibliotheek van het Vredespaleis een groepje collega's aan het bloggen geslagen.

Aan het begin van dit jaar werd door Rob Coers voor deze groep mensen een ietwat uitgeklede versie van 23 dingen gepresenteerd, gedurende een viertal dagen, verspreid over vijf weken. Wat is blijven hangen is, hoe om te gaan met wiki's, hoe gebruik te maken van delicious en natuurlijk hoe te bloggen.

De wiki's worden gebruikt om handleidingen te maken, afstreeplijsten en dergelijke. En dat allemaal in de public domain sfeer zal ik maar zeggen. En voor -nu nog- intern gebruik.

En del.icio.us wordt op grote schaal ingezet in de rubriek "links" op onze nieuwe website (nu een maand geleden in de lucht gekomen). Kijk daar maar voor het gebruik van del.icio.us in onze website. Een aandachtige lezer, maar ook een minder aandachtige lezer ziet op de desbetreffende bladzijde in feite twee tagclouds, nu nog een beetje te dicht op elkaar geplaatst, maar dat veranderen we nog wel.

De bovenste is statisch, gewoon door ons webteam in elkaar geschroefd, het ziet er redelijk dynamisch uit, is dat echter niet, misschien toch geen blijvertje. Daaronder een echt dynamische tagcloud, zo uit del.icio.us geimporteerd, aldus altijd de actuele stand van zaken presenterend. We hebben hier in huis ook een del.icio.usbeheerder, maar het staat iedere collega vrij aanvullingen dan wel mutaties aan te brengen.

En hoe zit het met het gebruik? Volgens Google Analytics: "Deze pagina is 2.299 keer bezocht via 79 URL's" sinds 6 juni jongstleden. Voorwaar geen slechte score. Volgens datzelfde GA bedraagt het weigeringspercentage (wat een ongelukkige term is dat toch) 4,5%. Het weigeringspercentage geeft aan dat gebruikers, eenmaal op een bepaalde webbladzijde aangekomen, blijven dan wel weggaan van de site vanaf die webbladzijde. Schijnt in Nederland gemiddeld zo rond de 70% te liggen. Dan is die 4,5% dus goed, erg goed zelfs. Anders gezegd met klikt door op een delicious link.

Het bloggen dan. Iedere bibliotheek probeert zich/haarzelf te profileren. Vlot lopend catalogus systeem, vlotte bediening, vlotte en eenvoudig te begrijpen website en ga zo maar door. Iedere bibliotheek moet ook de eigen collectie (papier en digitaal) in de etalage zetten, maar tegelijkertijd ook in kunnen springen op actuele gebeurtenissen.

In de bibliotheek van het Vredespaleis is gekozen voor het blogmedium om dat te doen. Men blogt in Blogger. Een van de belangrijkste argumenten is dat blogs in Blogger onmiddellijk worden geindexeerd door Google. Op onze website verschijnt automatisch de laatst geschreven blogentry (Last blog entry) op een paar veelgelezen bladzijden en vanuit het menu kan een lijstje opgevraagd worden van de laatste zes blogentries, ook automatisch. Vanuit beide presentaties op de website kan worden doorgeklikt naar de blogentry in Blogger.

Het groepje bloggers houdt de actualiteit in de gaten en bepaalt of een bepaalde gebeurtenis kan leiden tot het presenteren van de eigen collectie. In een kort verhaal wordt verwezen naar de gebeurtenis, er wordt getagged volgens ons eigen trefwoordensysteem en -waar het ons in eerste instantie om te doen is- in de tekst worden links aangebracht rechtstreeks naar de catalogus. Kortom we nemen trefwoorden op in de tekst en gebruiken de trefwoorden om vanuit de catalogus een set met relevante titelbeschrijvingen te tonen. Worden die trefwoorden tenminste ook nog op een andere manier gebruikt!

3 opmerkingen:

Unknown zei

Mooie ontwikkelingen!

WoW!ter zei

Je vergeet jullie twitter kanaal helemaal! Die vind ik hardstikke leuk.

WoW!ter zei

Ik ga jullie Del.icio.us integratie van de Website voortaan in cursussen, demo's en presentaties gebuiken. Dat is een mooie opvolger van de Avian Influenza pagina die Michigan eerst bood.